Hypotermia - ehkäisy ja ensiapu

Hypotermialla tarkoitetaan vaarallista ruumiinlämmön laskua ja tästä aiheutuvia muutoksia elimistössä. Yleensä hypotermia on ulkoisen tekijän aiheuttama (esim. kylmään veteen joutuminen, hankeen tuupertuminen, tms), jolloin ihminen joutuu alhaisen lämpötilan altistamaksi. Ihmisen normaali lämpötila on keskimäärin 37,0 °C, mutta se voi vaihdella ympäristön mukaan välillä 35,8–37,8 °C. Lämpö vaihtelee myös eri vuorokaudenaikoina noin 0,5 astetta. Lieväksi hypotermia on 34–36,0 °C:tta, kohtalainen 30–34,0 °C:tta ja vaikea alle 30 °C:tta.

Ihmisen kehon lämmön laskiessa liian alhaiseksi, elimistö pyrkii normotermiaan puolustusmekanismien avulla. Ensimmäinen reaktio kylmässä on perifeeristen verisuonten supistuminen, jolla pyritään säästämään verenkierto tärkeille elimille. Kehon lämpötilan laskiessa alkavat jatkuvat lihasväristykset, jotka lopulta katoavat kehon lämpötilan laskiessa entisestään. Vilunväristykset loppuvat noin 32 °C:ssa. Vilunväristykset lisäävät hapenkulutusta. Iho kylmenee, ihminen voi kokea väsymystä ja hengitystaajuus nousee. Lievässä hypotermiassa aivojen metabolia vähenee 6–10 % astetta kohti.

Kohtalaisen vaikeassa hypotermiassa ihmisen keskittymiskyky heikkenee ja alkaa ilmetä uneliaisuutta sekä liikkeiden koordinaatiohäiriöitä. Vaikean hypotermian uhatessa ihminen menee yleensä tajuttomaksi. Vaarallisia rytmihäiriöitä, kuten kammiovärinää alkaa esiintymään ja lopulta hengitys lakkaa, ellei pelastaviin toimenpiteisiin ole ryhdytty.

Hypotermian ensiavussa keskeistä on lisäjäähtymisen estäminen, sydämen ja hengityselinten toiminnan tukeminen ja seuranta sekä kehon varovainen lämmitys. Hypotermisen potilaan liikuttaminen voi altistaa rytmihäiriöille. CVN Medical Solutions tarjoaa useita ratkaisuja hypotermian ehkäisyyn ja hoitoon. Valikoimastamme löytyvät lämpöpeitteet, -ponchot ja -pussit.

Avaruuslakana eli lämpöpeite potilaan lämpötaloudesta huolehtimiseen

Tarjoamme monipuolisen valikoiman erilaisia ratkaisuja loukkaantuneen lämpimänä pitoon ja siirtoon hätätapauksissa. Hypotermiatuotteissamme on kaksi eri väritystä: joko High-visibility -väritys, joka takaa potilaan hyvän löydettävyyden tai Military green, joka sulautuu erinomaisesti maastoon.

Lämpöpeitteemme on varustettu kolmikerroksisella korkean lämpöominaisuuden omaavalla kennorakenteella, joka ehkäisee potilasta hypotermialta ja ylläpitää normotermiaa. Useissa hypotermiapeitteissämme hyödynnetään lisäksi Orve+wrap® -tekniikkaa hypotermian estossa. Orve+wrap -materiaali lämmittää pro-aktiivisesti, ylläpitää normotermiaa eikä vaadi lämmitykseen toissijaisia lämmönlähteitä.

Hypotermiapeite pelastaa parhaimmillaan ihmishenkiä. Lämpöpeitteemme ovat kertakäyttöisiä, kierrätettäviä sekä kustannustehokkaita. Ne eivät johda tai säteile lämpöä ulospäin. Hypotermiapeitteemme myös ovat vedenkestäviä sekä suojaavat tuulelta ja ominaisuuksiensa kautta vähentää lämmön hukkaa. Valikoimastamme löytyy lämpöpeite, joka soveltuu vastasyntyneille ja pienille vauvoille. CVN Arctic baby + wrap on valmistettu lämpöä heijastavasta foliokalvosta ja pehmeästä fleecekankaasta, joka tarjoaa samalla miellyttävän ihokosketuksen pienelle potilaalle.

Pelastuspeite hypotermiapotilaan kuljettamiseen

CVN Medical Solutions tarjoaa kokonaisratkaisuja hypotermiapotilaan siirtoon ja kuljettamiseen. Valikoimamme Multimover-pelastuspeitteet ovat korkealaatuisia hypotermialta suojaavia kuljetusvälineitä, jotka on tarkoitettu nopeaan evakuoimiseen, nostamiseen ja vetämiseen.

CVN Arctic Saana Multimover, CVN Arctic Halti Multimover sekä CVN Arctic Pallas Hypothermia Bag on kehitetty vaativiin pelastusolosuhteisiin. Pelastuspeitteet on varustettu kantolenkeillä ja niiden testattu kantokyky on jopa 260 kg.

CVN Arctic Pallas Hypothermia Bag on konepestävä ja se voidaan desinfioida myös otsonoimalla. Siinä on neljä avattavaa hoitoluukkua, jotka mahdollistavat potilaan tutkimisen ja hoitamisen ilman pussin avaamista. Potilasluokittelukortille ja/tai A4-koon hoitokaavakkeelle pelastuspeitteessä on kaksi läpinäkyvää taskua. Tuote on kehitetty yhdessä pelastusalan ammattilaisten kanssa.

CVN Arctic Pallas Hypothermia Bag

Lämpöponcho monipuoliseen käyttöön hypotermian hoidossa

Valikoimamme lämpöponchot - CVN Arctic Saana, CVN Arctic Ruka ja CVN Arctic Salla - ovat monipuolisia lämmittäjiä hypotermiatilanteessa. Orve+wrap-tekniikka ehkäisee hypotermialta ja materiaali on helposti leikattavissa tarpeen mukaan.

Lämpöponchot ovat helppoja käyttää seisovan tai kävelevän potilaan kanssa, sekä myös kantotuolissa. CVN Arctic Saana Poncho sopii käytettäväksi myös tyhjiöpatjan, rankalaudan tai kauhapaarien kanssa.

Voit tutustua tuotteisiimme lisää Youtube-kanavallamme, jossa näet tuotteemme tositoimissa. Tulemme mielellämme myös esittelemään tuotteidemme ominaisuuksia sinulle ja kollegoillesi. Kysy lisää!