Verenvuodon tyrehdyttäminen

Suurten verenvuotojen taustalla on usein vakava vamma, väkivalta tai tapaturma. Runsas verenvuoto johtaa ilman hoitoa nopeasti vakavaan hypovolemiseen sokkiin. Keskikokoisen aikuisen veritilavuus on noin 5 litraa tai noin 70 ml/kg. Terveellä ihmisellä nopea noin litran verenvuodon menetys aiheuttaa jo yleensä oireita. Lapsella tähän riittää jo huomattavasti pienemmän verimäärän menettäminen.

Veritilavuuden pienentymisen johdosta kudosten hapensaanti kärsii. Verenkiertovajauksesta kärsivän ihmisen verenpaine tyypillisesti laskee ja syke nousee, mutta terveellä nuorella voi verenpaine kompensaatiomekanismien avulla pysyä melko pitkäänkin hyvällä tasolla. Perifeerinen verenkierto häiriintyy ja kliinisesti voi todeta ihon menevän kylmäksi ja nihkeäksi, joskus jopa marmorimaiseksi. Perifeerisen verenkierron kapillaaritäyttö hidastuu. Veressä kudosten hapenpuutteen seurauksena suurenee laktaattipitoisuus ja ihminen menee sekavaksi tai uneliaaksi.

Suuren verenvuodon aiheuttama hypovoleeminen sokki johtaa nopeasti kuolemaan ilman asianmukaisia toimenpiteitä. Henkeä uhkaavan verenvuodon tyrehdyttäminen on hengenpelastava toimenpide. Hätäilmoitus tulee tehdä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Myöhemmin menetetyn verivolyyminen korvaaminen on osa hoitoa.

CVN Medical Solutions tarjoaa useita erilaisia taktisia ensisiteitä suurten verenvuotojen tyrehdyttämiseen. Ensisiteet sopivat niin armeijan, poliisin kuin ensihoidonkin käyttöön taisteluensiapuun sekä siviilimaailmassa kohdattaviin ensihoitilanteisiin. Ensisiteet sopivat myös vaativaan harrastuskäyttöön. Valikoimassamme on myös traumasiteitä sekä kiristyssiteitä.

Taktinen ensiside suuriin verenvuotoihin

Haava on ihon tai limakalvon vaurio, johon voi liittyä myös syvempien kudosten tai sisäelinten vammoja. Verenvuodon määrään ja nopeuteen vaikuttavat haavatyyppi ja haavan sijainti kehossa. Valtimoperäisessä verenvuodossa veri vuotaa nopeammin ja enemmän, kuin esimerkiksi ihon pinnallisten laskimosuonien rikkoutuessa. Suurten verenvuotojen ollessa kyseessä tärkeää ei ole oikeaoppisten ja kauniiden sidosten tekeminen, vaan tavoitteena on tehokas verenvuodon tyrehdyttäminen.

CVN Medical Solutionsin ensisiteessä on painetta tuottavana elementtinä ”hevosenkenkä” eli painepalkki. Paine kohdistetaan suoraan vuotavaan haavaan ja sidotaan napakasti. Ensisiteen paine estää paikallisen verenvuodon, mutta ei estä valtimoverenkiertoa kohdekudoksiin. Massiivisissa verenvuodoissa käytetään ensisiteen lisäksi kiristyssidettä ja haavan pakkaamisella voidaan tehostaa paikallista kompressiohoitoa haavan tyrehdyttämisessä.

CVN Responder Bandage -ensiside on nopea ja helppo käyttää. Side on suunniteltu estämään hengenvaaralliset verenvuodot. Innovatiivisella suunnittelulla se on ihanteellinen ensiside erilaisiin runsaasti vuotaviin haavoihin. Painepalkki kohdistaa paineen suoraan vuotavaan haavaan, sulkupala kiinnittää siteen ja tarttumaton haavatyyny vähentää siteen tarttumista haavaan. Taktinen ensisiteemme on korkealaatuinen side ja paras ratkaisu yksittäisten, tai useiden erilaisten haavojen hoitamiseen.

CVN 4 Tactical Responder Bandage on varustettu muovikalvolla, jolloin se soveltuu esimerkiksi palovammojen, vatsan ja rintakehän alueen vammojen hoitamiseen. Lisäksi tässä ensisiteessä on myös irroitettava haavatyyny useamman haavan hoitamiseen tai haavan pakkaamiseen. Pakkauksessa on myös mukana erillinen sideharso, jolla voidaan sitoa pienemmät haavat tai sideharsoa voidaan käyttää haavan pakkaamiseen.

Vatsan alueelle meillä on tarjolla myös aivan oma ensiside, CVN 8 Abdominal Bandage. Vatsaside sisältää vaurioituneita kudoksia suojaavan muovikalvon. Muovikalvon saa ensisiteestä myös helposti poistettua, mikäli sidettä käytetään muuhun tarkoitukseen.

CVN 6 Responder Bandage

Monikäyttöiset ensisiteet monipuolisiin tarpeisiin

Ensisiteidemme pakkaukset ovat nopeita ja helppoja aukaista, myös pimeässä. Pakkauksen joka kulmassa on aukaisukulma pituus- ja leveyssuunnassa, eli pakkaus aukeaa yhteensä kahdeksaan suuntaan. Pakkausten väritys on tehty neutraaliksi, jolloin siteiden pakkaukset eivät ole helposti havaittavissa maastosta. Nämä voivat olla ratkaisevia ominaisuuksia etenkin haastavissa kenttäolosuhteissa.

Ensisiteet ovat kompakteja ja ne kulkevat helposti mukana. Siteillämme saa suurenkin verenvuodon hallintaan. Ensisiteemme ovat noin 4,8 metriä pitkiä, jolloin niistä saa tarvittaessa tehtyä myös soveltavan kiristyssiteen. Monipuolinen kokovalikoima takaa sen, että meiltä löytyy sopiva ensiside jokaiseen käyttötarkoitukseen.

Ensisiteet sopivat kaikenlaisten haavojen hoitoon, olipa kyseessä viiltohaava, pistohaava, puremahaava, ampumahaava tai amputaatio. Voit tutustua tarkemmin tuotteisiimme käytännössä Youtube-kanavallamme. Tulemme mielellämme myös esittelemään sinulle ja kollegoillesi ensisiteidemme ominaisuuksia.